jueves, 1 de julio de 2010

De l'Exodus a la "Flota de la llibertat"

En les darreres setmanes, el món sencer ha viscut l’assalt a l’anomenada “Flota de la llibertat” on una desena de civils han mort a mans de l’exèrcit israelià. Tot i el bloqueig naval de l’Estat d’Israel, el comboi intentava transportar ajuda humanitària a la franja de Gaza. Aquest episodi em va remetre a l’aventura del vaixell Exodus.
Fou al finalitzar la Segona Guerra Mundial quan la comunitat internacional considerà que havia arribat el moment que els jueus tinguessin un estat propi a Palestina, en aquella època, sota control britànic. No obstant, inclús abans que el 1948 es proclamés l’Estat d’Israel, ja es produí una forta onada migratòria de jueus supervivents a l’Holocaust que volien fugir d’Europa. Va ser en aquest marc que, a l’estiu de 1947, el vaixell Exodus va embarcar il•legalment a França 4.554 passatgers amb destinació Palestina.
Les autoritats britàniques no estaven disposades a permetre l’arribada de l’Exodus a la seva destinació. Decidiren assaltar-lo i traslladar els passatgers altre cop a territori francès. Per a l’infortuni dels britànics, la majoria dels embarcats es negaren a sortir del vaixell. Finalment, i després de no poques pressions, els britànics accediren a permetre que l’Exodus arribés a les costes de Palestina.

Aquest episodi va inspirar una famosa pel•lícula de Otto Preminger Exodus, en la que s’hi cantava una gran cançó, popularitzada més tard per Edith Piaf.

J.P.T.

No hay comentarios:

Publicar un comentario